
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 334 |
تعداد مقالات | 3,274 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,073,582 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,879,381 |
اثرات آللوپاتیک عصاره و مقادیر پسماند گندم بر علفهایهرز تاج خروس خوابیده (Amaranthus blitoides) و سلمهتره (Chenopodium album) | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 4، شهریور 1401، صفحه 261-274 اصل مقاله (1.33 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.34785/J020.2022.005 | ||
نویسندگان | ||
مجتبی حسینی* 1؛ مهدی مجاب2؛ الهام صمدی کلخوران3؛ غلامرضا زمانی4؛ محمدتقی آل ابراهیم5 | ||
1دانشآموخته دکتری علوم علفهایهرز، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2مربی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیامنور، تهران، ایران | ||
3دانش آموخته دکتری علوم علف های هرز، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
4دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران | ||
5استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر آللوپاتیک عصاره و مقادیر مختلف پسماند گندم، بر جوانه زنی و رشد دانه رست علفهای هرز تاج خروس خوابیده و سلمه تره چهار آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارهای پژوهش حاضر شامل مقادیر مختلف پسماند گندم در پنج سطح (شاهد، 1250، 2500، 3750 و 5000 کیلوگرم در هکتار) و اثر غلظتهای مختلف عصاره اشباع پسماند در پنج سطح ( شاهد، 25%، 50%، 75% و 100% از 5 تن در هکتار پسماند) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر سطوح غلظتهای مختلف عصاره اشباع و مقادیر مختلف پسماند گندم بر صفات مورد مطالعه در بذور و دانه رست علفهای هرز تاج خروس خوابیده و سلمه تره تأثیر معنی داری داشتند. با افزایش غلظت عصاره اشباع و میزان پسماند، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن تر دانه رست، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه، طول ریشه چه و همچنین طول ساقه چه در هر دو علف هرز بطور معنی داری کاهش یافت. نتایج نشان داد که اثر بازدارندگی عصاره پسماند گندم بر رشد دانه رست در گیاهان یاد شده شدیدتر از جوانه زنی آنها بود؛ همچنین ریشه چه بیشتر از ساقه چه تحت تأثیر خواص آللوپاتی پسماند گندم قرار گرفت و سلمه تره از حساسیت بیشتری در مقایسه با تاج خروس خوابیده برخوردار بود. بطور کلی نتایج نشان داد که با توجه به اثر آللوپاتیک عصاره و پسماند گندم، می توان از آن در مدیریت علفهای هرز استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
بازدارندگی؛ بقایای گیاهی؛ علفهرز؛ مدیریت غیر شیمیایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 506 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 403 |