
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 355 |
تعداد مقالات | 3,429 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,341,244 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,041,504 |
تاثیر کود زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد برخی ارقام گندم و جو | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
دوره 3، شماره 2 - شماره پیاپی 4، شهریور 1401، صفحه 275-290 اصل مقاله (1.22 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.34785/J020.2022.009 | ||
نویسندگان | ||
احمد فرید فرید1؛ محمدصفر نوری* 2؛ ذبیح الله فرخاری3 | ||
1مربی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کندز، افغانستان. و دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران. | ||
2دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تخار، افغانستان | ||
3مربی، گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کندز، افغانستان | ||
چکیده | ||
آزمایش حاضر بهمنظور بررسی تاثیر کودهای زیستی بر بعضی از ویژگیهای زراعی ارقام مختلف گندم و جو انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل مایهزنی با کود زیستی در سه سطح (بارور2، اکتینومیست، بارور2 + اکیتینومیست) و ارقام گندم و جو در 14 سطح (هشت رقم گندم: مروارید، گنبد، کریم، احسان، دریا، N-91-8، N-91-9، N-91-17 و شش رقم جو: ماهور، ترکمن، صحرا، بومی، یوسف، لخت) بودند. نتایج نشان داد که اثر رقم و اثر متقابل دوگانه رقم در کود زیستی بر صفات تعداد دانه در گلدان و سنبله، تعداد پنجه بارور در گلدان و تعداد سنبلچه در سنبله معنیدار بود. تعداد پنجه بارور در بوته فقط تحت تاثیر رقم قرار گرفت. کاربرد کود زیستی نیز صفت تعداد سنبلچه در سنبله را تحت تاثیر قرار داد. بیشترین میزان وزن تکدانه (0491/0 گرم) مربوط به رقم یوسف و کمترین میزان (0324/0 گرم) نیز مربوط به رقم بومی در گیاه جو بود. بیشترین عملکرد دانه (366/2 گرم در بوته) نیز از رقم یوسف در گیاه جو بدست آمد و کمترین مقدار (242/1 گرم در بوته) مربوط به رقم دریا در گیاه گندم بود. بالاترین شاخص برداشت دانه ( 016/51 درصد) مربوط به جو لخت بود. به طور کلی تاثیر رقم بر عملکرد دانه معنیدار بود و ارقام جو عملکرد بیشتری نسبت به ارقام گندم داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
اکتینومایست؛ بارور 2؛ عملکرد؛ جو؛ گندم | ||
مراجع | ||
Abidi, A., Zeinali, E., Soltani, A. and Gharanjiki, A. 2018. Phosphorus concentration, accumulation, and allocation in stem elongation and anthesis growth stages in some crop and weed species of Gramineae. Plant Environmental Physiology, 12(48): 35-51. Ahmad, E., Khan, M. and Zaidi, A., 2013. ACC deaminase producing Pseudomonas putida strain PSE3 and Rhizobium leguminosarum strain RP2 in synergism improves growth, nodulation and yield of pea grown in alluvial soils. Symbiosis, 61(2), pp.93-104. Arora, N.K. 2013. Plant Microbe Symbiosis: Fundamentals and Advances. Translated by: Tadayon and Karimzadah. Shahrekord University. 838P. (In Persian). Batten, G.D. 1992. A review of phosphorus efficiency in wheat. Plant and Soil. 146(1): 163-168. Behbehani, M. and Khayyam Nekoyi, M. 2005. Investigation of the effect of phosphate solubilizing bacteria on potato yield in greenhouse conditions. Ministry of Jihad-e-keshavarzi, Publication of Agricultural Sciences, 290P. (In Persian). Dahmardeh, M., Mahmood Mirbahodin, M. and Khammar, I. 2018. The effect of biological fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of bean (Vigna unguiculata L. Walp) in drought stress condition. Environmental Stress in Crop Science, 11(1): 23-33. Farid, A.F. 2019. Evaluating phosphorus efficiency of a number of wheat and barley cultivars as affected by inoculation with plant growth promoting bacteria. Master thesis in Agriculture, College of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 80p. (In Persian). Gahoonia, T.S. and Nielsen, N.E. 1996. Variation in acquisition of soil P among wheat and barley genotypes. Plant and Soil. 178: 223-230. Gangwar, M., Rani, S. and Sharma, N. 2012. Investigating endophytic actinomycetes diversity from rice for plant growth promoting and antifungal activity. Advanced Life Sciences, 1:10-21. Gill, H.S., Singh, A., Sethi, S.K. and Behl, R.K. 2004. P uptake and use efficiency in different varieties of bread wheat (Triticum aestivum L.). Archives of Agronomy and Soil Science, 56: 563-572. Gunes, A., Inal, A., Alpaslan, M. and Cakmak, I. 2006. Genotypic variation in P efficiency between wheat cultivars grown under greenhouse and field conditions. Soil Science and Plant Nutrition, 52(4): 470-478. Hamdali, H., Moursalou, K., Tchangbedji, G., Ouhdouch, Y. and Hafidi, M. 2012. Isolation and characterization of rock phosphate solubilizing actinobacteria from a Togolese phosphate mine. African Journal of Biotechnology, 11(2): 312-320. Hamdali, H., Smirnov, A., Esnault, C., Ouhdouch, Y. and Virolle, M.J. 2010. Physiological studies and comparative analysis of rock phosphate solubilization abilities of actinomycetales originating from Moroccan Phosphate mines and of Streptomyces lividans. Applied Soil Ecology, 44(1): 24-31. Horst, W.J., Abdou, M. and Wiesler, F. 1993. Genotypic differences in P efficiency of wheat. Plant and Soil, 155(1): 293-296. Hoster, F., Schmitz, J.E. and Daniel, R. 2005. Enrichment of chitinolytic microorganisms: isolation and characterization of a chitinase exhibiting antifungal activity against phytopathogenic fungi from a novel Streptomyces strain. Applied Microbiology and Biotechnology, 66(4): 434-442. Jahanshahi S., Zadehbagheri, M. and Aboutalebi, A. 2013. Effect of VermiCompost, Azotobacter and Barvar Ii on some quantitative and qualitative traits of coriander (Coriandrum Sativum L.) Medicinal Plan. Crop Production Research, 4(4): 391-400. Khan, M.S., Zaidi, A. and Musarat, J. 2017. Phosphate Solubilizing Microorganisms, translated by: Karimzadeh Soureshjani and Tadayon, M. R. Publication of research and innovation center of ETKA Organization, 495P. (In Persian). Khan, M.S., Zaidi, A., Ahemad, M., Oves, M. and Wani, P.A. 2010. Plant growth promotion by phosphate solubilizing fungi–current perspective. Archives of Agronomy and Soil Science, 56(1): 73-98. Khosravian, T., Zeinali E., Siahmarguee, A., Ghorbani Nasrabadi, R. and Alimagham, S.M. 2018. The effect of inoculation with Streptomyces and phosphorus fertilizer rate on biologic yield, grain yield and yield components in wheat and barley. Cereal Research, 7(2): 257-273. Marschner, P. 2011. Marschner’s Mineral Nutrition of Higher Plants, 3rd Edition. Academic Press, 672P. Ozturk, L., Eker, S., Torun, B. and Cakmak, I. 2005. Variation in P efficiency among bread and durum wheat genotypes grown in a P-deficient calcareous soil. Plant and Soil, 269(1): 69-80. Pathom-Aree, W., Stach, J.E., Ward, A.C., Horikoshi, K., Bull, A.T. and Goodfellow, M. 2006. Diversity of actinomycetes isolated from Challenger Deep sediment (10,898 m) from the Mariana Trench. Extremophiles, 10(3): 181-189. Rodríguez, H. and Reynaldo, F. 1999. Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17(4-5): 319-339. Thangapandian, V., Ponmuragan, P. and Ponmuragan, K. 2007. Actinomycetes diversity in the rhizosphere soil of different medicinal plants in Kolly Hills Tamil Nadu, India, for secondary metabolite production. Asian Journal of Plant Sciences, 6: 66-70. Wang, X., Tang, C., Guppy, C.N. and Sale, P.W.G. 2008. Phosphorus acquisition characteristics of cotton (Gossypium hirsutum L.), wheat (Triticum aestivum L.) and white lupin (Lupinus albus L.) under P deficient conditions. Plant and Soil, 312: 117-128. Zaidi, A., Khan, M.S., Ahemad, M. and Oves, M. 2009. Plant growth promotion by phosphate solubilizing bacteria. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica, 56(3): 263-284. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 713 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 461 |