
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 355 |
تعداد مقالات | 3,429 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,341,244 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,041,504 |
تعیین بازدهی تولید برخی ارقام لگومهای علوفهای در استان های لرستان و مازندران | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
مقاله 3، دوره 4، شماره 1 - شماره پیاپی 5، آذر 1402، صفحه 33-42 اصل مقاله (363.58 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.34785/J020.2022.014 | ||
نویسندگان | ||
هرمز اسدی* 1؛ ویدا قطبی2؛ محمد شاهوردی3؛ رمضان سرپرست4 | ||
1دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
2استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
3استادیار، مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران | ||
4استادیار، مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به ضرورت تولید علوفه برای تغذیه دام و طیور در کشور، بررسی سودآوری ارقام لگومهای علوفهای به منظور دستیابی به اقتصادیترین رقم و گیاه علوفهای در مناطق احساس میگردد. در همین راستا، اهداف پژوهش حاضر تعیین بازدهی تولید برخی ارقام لگومهای علوفهای بوده که به صورت طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع تحقیقاتی استانهای مازندران و لرستان در سالهای 1397 و 1398 انجام شد. در این پژوهش لگومهای علوفهای شامل چهار رقم باقلا، سه رقم ماشک، دو رقم نخود علوفهای و یک رقم خلر بود. جهت تعیین سودآوری از روش بودجهبندی جزیی و شاخص های درآمد ناخالص، درآمدخالص، نسبت فایده به هزینه و درصد بازده فروش) در تولید محصولات، استفاده شد. نتایج نشان داد، در محل اجرای استان مازندران، میانگین درآمد خالص علوفهی تر باقلا رقم شادان در سالهای آزمایش 5/295 میلیون ریال در هکتار، نسبت فایده هزینه 7/18 و بازده فروش محصول 7/94 درصد و در محل اجرای لرستان، میانگین درآمد خالص تولید علوفه تر نخود علوفهای رقم داخلی در سالهای آزمایش 9/277 میلیون ریال در هکتار، نسبت فایده هزینه 2/10 و بازده فروش محصول 90 درصد محاسبه شد، که نسبت به سایر محصولات بیشتر محاسبه شد. بنابراین، در مناطق اجرای مازندران و لرستان بهترتیب علوفه تر باقلا رقم شادان و نخود علوفهای رقم داخلی به عنوان محصولات اقتصادی برای کشت توصیه شد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام؛ سودآوری؛ علوفه؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
Abyar, N.M.,& Saberi, A.R. (2021). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of Forage and Animal Feed, 2 (1), 4-13. (In Persian). Ahmadi, K., Ebadzadeh, H.R., Hatami, F. Abd Shah, H.,&Kazemian, A. (2020). Agricultural statistics of the crop year 2018-2019. Volume One: Crops. Information and Communication Center Publications, Deputy of Planning and Economy, Ministry of Jihad Agriculture. Tehran, 89 p. (In Persian). Aminizadeh, M. Riahi, A. Mehrparvar Hosseini, E.,& Karami, O. (2013). Study of scale advantage, efficiency advantage and collective advantage of chickpea production in Iran. Abstracts of the Fifth National Conference on Iranian Beans. March 28, University of Tehran, Tehran, 321 p. (In Persian). Alizadeh, KH. (2015). Drought tolerant forage plants in rainfed conditions. Publication of Eslamic Azad University. (In Persian). Asadi, H., Ghotbi, V.,&Mogaddam, A. (2021). Economic analysis of annual forage legumes cultivation in Alborz province.Journal of fodder and animal feed, 2(2), 27-36. (In Persian). Ashrafi, M., Mohammadzadeh, S.,& Karbasi, AR.(2005). Economic study of production, export and target markets of Iranian legumes. Abstracts of the 1th National Conference on Iranian Beans, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, 20 November, 258 p. (In Persian). Chegini, AR.,& Mohammadi, M. (2016). Use of legumes as animal feed. April 29, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorramabad, 841. p. (In Persian). Ghorbani, M.,& Bagheri, A. (2018). The value of pulses goods and services in agronomic systems of Iran. Iranian Journal of Pulses Research, 9(1), 78-98. (In Persian). Ghotbi, V., Shikh, F., Fizbakhsh, M.T., Shahverdi, M., Sarparast., Asadi, H.,& Moghaddam, A. (2022). Comparison of quantitative and qualitative yield annual forage legumes in autumn cultivation.Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 32(2), 81-95. Kanoni, H. (2016). Current situation and future perspective of chickpea cultivation and production in the country. Abstracts of the Sixth National Conference on Iranian Beans. Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Khorramabad, 29 April, 841 p. (In Persian). Majnoon Hosseini, N. (1993). Legums in Iran. University Jihad Publications, Tehran, 110 p. Majnoon Hosseini, N. (2008). Legum seed production. University Jihad Publications, Tehran, 294 p. (In Persian). Mostafavi, M.J., Hooshmand, M.,& Nasiri Mahallati, M. 2020. Evaluation of long-term performance trend and its stability in Iranian Legums. IranianJournal of Legums Research, 11 (2), 196-214(In Persian). Rahmati, M., Pahlavani, R.,&Rashno, Z. (2019). Evaluation and determination of comparative advantage of legumes in Lorestan province. Journal of Beans, 2 (1), 41-51. (In Persian). Rahimi, A., Bageri, R.,&Arameshian, E. (2014). Investigating the economic aspects, production trend, challenges and effective strategies on Legumes production in Iran. 5th National Conference on Iranian Beans. Tehran University, Tehran, 26 February. (In Persian). Sabbagpour, S.H., Mahmoudi, F., Rahimzadeh, R., Nemati, A., Harsini, M., Afrand, K., Ghanbari, A.A.,& Ghaffari Khalig, H. (2010). Strategy plan of the country’s research. 3th National Conference on Iranian Beans. Agricultural Jihad Organization. Kermanshah,19 May.(In Persian). Saberi, A.R., Abyar, N.M., &Baseri, N. (2017). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of Research Achievement for Improvement Crop Production, 3(1), 1-20. (In Persian). Sanadgol, A.,& Malekpour, B. (1992). Cultivation principles and proper spices and variation selection of annual alfalfa in pastures and dry land areas of Iran. Forest and Pastures Institute Publication, 245 p. (In Persian). Shikh, F.,ChekaniAZhang, X., Wei, Z.,& Yang, Z. (1998). Cluster analysis of agronomic characters of varieties of spring durum wheat (Triticum durum). Crop Genetic Resources, 4, 14-15 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 811 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 272 |