
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 334 |
تعداد مقالات | 3,274 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,073,635 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,879,401 |
اثر عصاره آبی دود حاصل از سوختن گیاه بابونه کبیر(Tanacetum parthenium) بر شاخصهای جوانهزنی و پس از جوانهزنی سه گونه گیاه دارویی | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 4، شماره 1 - شماره پیاپی 5، آذر 1402، صفحه 95-104 اصل مقاله (430.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.34785/J020.2022.019 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا عبدالهی* ؛ سید سعید موسوی | ||
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
دود حاصل از سوختن گیاه به عنوان یکی از مواد افزایش دهنده جوانهزنی بذر، شکننده خواب بذر وتحریککننده رشد گیاهچه شناخته شده است. در این تحقیق اثر عصاره آبی دود گیاه بابونه کبیر (Tanacetum parthenium) بر پارامترهای جوانهزنی و پس از جوانهزنی سه گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum)، خارمریم (Silybum marianum) و قدومه (Alyssum sp.) مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای مختلف عصاره آبی دود گیاه بابونه (1:500، 1:100، 1:10 و 1:0) به همراه شاهد آب مقطر در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای استفاده گردید. غلظتهای مختلف عصاره آبی دود، اثر متفاوتی بر صفات جوانهزنی در سه گونه گیاهی نشان دادند. غلظت 1:500 بیشترین تأثیر را بر اکثر صفات جوانهزنی در گیاه زیره سبز نشان داد. در گیاه خارمریم صفات طول ریشهچه، وزنتر گیاهچه، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و ضریب جوانهزنی با غلظتهای بالای عصاره آبی دود (1:10 و 1) میانگین بیشتری از خود نشان دادند در حالی که در گیاه قدومه غلظتهای پایین عصاره آبی دود (1:500 و 1:100) نسبت به غلظتهای بالا میانگین بیشتری برای اکثر صفات مورد بررسی نشان دادند. عصاره آبی دود گیاه بابونه تاثیر مثبت معنیداری بر شاخصهای جوانهزنی و پس از جوانه زنی سه گونه دارویی مورد بررسی نشان داد و با توجه به نتایج به دست آمده میتوان این عصاره را برای بهبود صفات مربوط به جوانهزنی در گونههای دارویی دیگری که دارای مشکل جوانهزنی هستند، آزمون کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانهزنی؛ خارمریم؛ زیره سبز؛ عصاره آبی دود گیاهی؛ قدومه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 409 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 138 |