
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 355 |
تعداد مقالات | 3,429 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,341,241 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,041,502 |
اثر عصاره آبی دود حاصل از سوختن گیاه بابونه کبیر(Tanacetum parthenium) بر شاخصهای جوانهزنی و پس از جوانهزنی سه گونه گیاه دارویی | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
مقاله 7، دوره 4، شماره 1 - شماره پیاپی 5، آذر 1402، صفحه 95-104 اصل مقاله (430.85 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.34785/J020.2022.019 | ||
نویسندگان | ||
محمدرضا عبدالهی* ؛ سید سعید موسوی | ||
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
دود حاصل از سوختن گیاه به عنوان یکی از مواد افزایش دهنده جوانهزنی بذر، شکننده خواب بذر وتحریککننده رشد گیاهچه شناخته شده است. در این تحقیق اثر عصاره آبی دود گیاه بابونه کبیر (Tanacetum parthenium) بر پارامترهای جوانهزنی و پس از جوانهزنی سه گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum)، خارمریم (Silybum marianum) و قدومه (Alyssum sp.) مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای مختلف عصاره آبی دود گیاه بابونه (1:500، 1:100، 1:10 و 1:0) به همراه شاهد آب مقطر در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای استفاده گردید. غلظتهای مختلف عصاره آبی دود، اثر متفاوتی بر صفات جوانهزنی در سه گونه گیاهی نشان دادند. غلظت 1:500 بیشترین تأثیر را بر اکثر صفات جوانهزنی در گیاه زیره سبز نشان داد. در گیاه خارمریم صفات طول ریشهچه، وزنتر گیاهچه، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و ضریب جوانهزنی با غلظتهای بالای عصاره آبی دود (1:10 و 1) میانگین بیشتری از خود نشان دادند در حالی که در گیاه قدومه غلظتهای پایین عصاره آبی دود (1:500 و 1:100) نسبت به غلظتهای بالا میانگین بیشتری برای اکثر صفات مورد بررسی نشان دادند. عصاره آبی دود گیاه بابونه تاثیر مثبت معنیداری بر شاخصهای جوانهزنی و پس از جوانه زنی سه گونه دارویی مورد بررسی نشان داد و با توجه به نتایج به دست آمده میتوان این عصاره را برای بهبود صفات مربوط به جوانهزنی در گونههای دارویی دیگری که دارای مشکل جوانهزنی هستند، آزمون کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانهزنی؛ خارمریم؛ زیره سبز؛ عصاره آبی دود گیاهی؛ قدومه | ||
مراجع | ||
Abdollahi, M.R., Mehrshad, B.,& Moosavi, S.S.(2011a). Effect of method of seed treatment with plant-derived smoke solutions on germination and seedling growthof milk thistle (Silybum marianum L.). Seed Science and Technology, 39, 225- 229. Abdollahi, M.R., Mehrshad B., Mirzaie Asl, A.,& Sepehri, A. (2011b). Plant-derived smoke solution and potassium nitrate affect seed germination and seed vigour in four medicinal plant species. Die Bodenkultur, 62,5-12. Adkins, S.W., & Peters, N.B.C. (2001). Smoke derived from burnt vegetation stimulatesgermination of arable weeds. Seed Science Reaserch, 11(3),213-222. Ahmed, A., Johson, K., Burchett, M.,& Kenny, B. (2006). The effects of heat, smoke, leaching, scarification, temperature and NaCl salinity on germination of Solanum centrale (the Australian bush tomato). Seed Science and Technology, 34, 33– 45. Baxter, B.J.M., Van Staden, J., Granger, J.E.,& Brown, N.A.C. (1994). Plant-derived smoke and smoke extracts stimulate seed germination of the fire-climax grass Themedatriandra. Environmental and Experimental Botany, 34, 217–223. Brown N.A.C., Jamieson H.,& Botha P.A. (1994). Stimulation of seed germination in South African species of Restionaceae by plant-derived smoke. Plant Growth Regulation, 15, 93-100. Clarke, S., & French. K. (2005). Germination response to heat and smoke of 22 Poaceae species from grassy woodlands. Australian Journal of Botany, 53, 445–454. Crosti, R., Ladd, P.G., Dixon, K.W. &Piotto, B. (2006). Post-fire germination: The effect of smoke on seeds of selected species from the central Mediterranean basin. Forest Ecology and Management, 221, 306-312. De Lange, J.,& Boucher, C. (1990). Autecological studies on Audouinia capitata (Bruniaceae). I. Plant-derived smoke as a seed germination cue. South African Journal of Botany, 56, 700– 703. Dixon, K.W. & Roche, S. (1995). The role of combustion products (smoke) in stimulating exsitu and in-situ germination of Western Australian plants. Combined proceedings - International Plant Propagators' Society, 45, 53–56. Dixon K.W., Roche S.,& Pate, J.S. (1995). The promotive effect of smoke derived from burnt native vegetation on seed germination of Western Australian plants. Oecologia, 101, 185-192. Doherty, L.,& Cohn, M. (2000). Seed dormancy in red rice (Oryza sativa). XI. Commercial liquid smoke elicits germination. Seed Science Research, 10, 415– 421. Drewes, F.E., Smith, M.T.,&Van Staden, J. (1995). The effect of plant-derived smoke extract on the germination of light-sensitive lettuce seed. Plant Growth Regulation, 16, 205– 209. Flematti G.R., Goddard-Borger E.D., Merritt D.J., Ghisalberti E.L., Dixon K.W.,& Trengove R.D. (2007). Preparation of 2H-furo2,3-c]pyran-2-one derivatives and evaluation of their germination-promoting activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55, 2189-2194. Ghebrehiwot H.M., Kulkarni M.G., Kirkman K.P.,& Van Staden J. (2008). Smoke-water and a smoke-isolated butenolide improve germination and seedling vigour of Eragrostis tef (Zucc.) Trotter under high temperature and low osmotic potential. Journal of Agronomy and Crop Science, 194, 270–277. Jain, N. &Van Staden, J. (2007). The potential of the smoke-derived compound 3-methyl-2H-furo 2,3-c pyran-2-one as a priming agent for tomato seeds. Seed Science Research, 17, 175-181. Kafi, M. (2002). Cuminum cyminum, Technology, Production and Processing. Language and Literature Publishing. Mashhad. Pp 33-34. Kulkarni, M., Sparg, S., Light, M.,& Van Staden, J. (2006). Stimulation of rice (Oryza sativa L.) seedling vigour by smoke-water and butenolide. Journal of Agronomy and Crop Science, 192, 395– 398. Khaled T., Alali F.Q., Gharaibeh M., Mohammad M.,& El-Elimat T. (2007). Antioxidant activity and total phenolic content of selected Jordanian plant species. Food Chemistry, 104, 1372 – 8. Light, M.E., Burger, B.V., Staerk, D., Kohout, L.,& Van Staden, J. (2010). Butenolides from Plant-Derived Smoke: Natural Plant-Growth Regulators with Antagonistic Actions on Seed Germination. Journal of Natural Products, 73, 267-269. Merritt, D.J., Kristiansen, M., Flematti, G.R., Turner S.R., Ghisalberti E.L., Trengove R.D.,& Dixon K.W. (2006). Effects of a butenolide present in smoke on light-mediated germination of Australian Asteraceae. Seed Science Research, 16, 29-35. Pierce, S.M., Esler, K. and Cowling, R.M. (1995). Smoke induced germination of succulents (Mesembryanthemaceae) from fire-prone and fire-free habitats in South Africa. Oecologia, 102, 520-522. Roche S., Dixon K.W.,&Pate J.S. (1998). For everything a season: Smoke-induced seed germination and seedling recruitment in a Western Australian Banksia woodland. Australian Journal of Ecology, 23, 111-120. Sparg, S.G., Kulkarni, M.G., Light, M.E.,& Van Staden, J. (2005). Improving seedling vigour of indigenous medicinal plants with smoke. Bioresource Technology, 96,1323–1330. Sparg S., Kulkarni, M.,& Van Staden, J. (2006). Aerosol smoke and smoke-water stimulation of seedling vigor of a commercial maize cultivar. Crop Science, 46, 1336–1340. Thomas, T.H.,&Van Staden, J. (1995). Dormancy break of celery (Apium graveolens L.) seeds by plant derived smoke extract. Plant Growth Regulation, 17, 195– 198. Thomas P.B., Morris E.C.,& Auld T.D. (2003). Interactive effects of heat shock and smoke on germination of nine species forming soil seed banks within the Sydney region. Austral Ecology, 28, 674-683. Van Staden, J., Jäger, A.K.,& Strydom, A. (1995). Interaction between a plant-derived smoke extract, light and phytohormones on the germination of light-sensitive lettuce seeds. Plant Growth Regulation, 17, 213–218. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 459 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 161 |