
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 357 |
تعداد مقالات | 3,464 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,390,632 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,069,873 |
ارزیابی اثرات تحریمهای اقتصادی در تحلیل تقاضای سبد چای، قند و شکر خانوارهای شهری ایران | ||
سیاست ها و تحقیقات اقتصادی | ||
دوره 2، شماره 3 - شماره پیاپی 7، آذر 1402، صفحه 87-113 اصل مقاله (792.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jepr.2024.140566.1084 | ||
نویسندگان | ||
محمد رضوانی1؛ مهدی پندار* 2؛ الهام وفائی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
3استادیار، مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
باتوجهبه اهمیت برآورد صحیح کششهای درآمدی و قیمتی تقاضا و تأثیر تکانه تحریمهای اقتصادی بر رفتار مصرفی خانوارهای ایرانی، هدف پژوهش حاضر بررسی رفتار مصرفی خانوارهای شهری ایران با بهکارگیری سیستم تقاضای تقریباً ایدهآل درجه دوم و بررسی وجود شکست ساختاری در ترجیحات سبد مصرفی چای، قند و شکر خانوارهای شهری با استفاده از رویکرد پارامتریک و چارچوب رگرسیون سوئیچینگ توسعهیافته توسط Ohtani & Katayama (1986) در بازه زمانی 1375-1401 است. نتایج نشان میدهد که شکست ساختاری در ترجیحات در سال 1389 و بهصورت ناگهانی بوده است. کشش قیمتی تقاضا انواع چای، قند و شکر بعد از تحریمها افزایشیافته و چای ایرانی و خارجی، قند و شکر از محصولات بی کشش به محصولات با کشش تبدیل شدهاند. افزایش کششهای قیمتی تقاضا نشان میدهد که با افزایش قیمتها و تورم در سالهای بعد از تحریمها حساسیت مصرفکنندگان نسبت به تغییرات قیمت افزایشیافته است؛ بنابراین، باتوجهبه کشش قیمتی تقاضای بالای محصولات بعد از تحریمها، برای حمایت از مصرفکنندگان استفاده از ابزار قیمتی همچون طرح کالابرگ الکترونیکی، تصمیم درستی خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
تحریم؛ تغییر ترجیحات؛ خانوارهای شهری؛ رگرسیون سوئیچینگ؛ سیسستم تقاضای تقریبا ایدهآل درجه دو | ||
مراجع | ||
Banks, J. Blundell, R. & Lewbel, A. (1997). Quadratic Engel Curves and Consumer Demand, Review of Economics and Statistic, 79:527-539. Bewley, R. (1986). Allocation Models: Specification, Estimation, and Applications. Ballinger, Cambridge, MA. Bopape, E., L. (2006). The influence of demand model selection on household welfare estimates: An application to South African food expenditures, Thesis (PHD), Michigan State University, USA. 177p. Chou, K., W. (2019). Re-examining the time-varying nature and determinants of exchange rate pass-through into import prices. The North American Journal of Economics and Finance, 49, 331-351. Christensen, L., R. Jorgenson, D., W. & Lau, L., J. (1975) Transcendental Logarithmic Utility Function, American Economic Review, 65, 367-383. Deaton, A. S. & Muellbauer, J. (1980). An almost ideal demand system, American Economic Review, 70, 312-326. Dong, F. & Fuller, F. (2010). Dietary structural change in China's cities: Empirical fact or urban legend? Can. Agric. Econ. 58, 73–91. Dutt, P. & Padmanabhan, V. (2011). Crisis and consumption smoothing. Marketing Science, 30(3), 491–512. Fatahi ardakani, A. Rezvani, M. Bostan, Y. & Sakhi, F. (2022). Measuring Structural Changes in the Preferences of Consumers of Imported Cucumbers in the Russian Federation. Agricultural Economics and Development, 30(1), 231-254. 30490/aead.2022.355005.1354. [In Persian] Fatahi, A. Sakhi, F. Bostan, Y. & Rezvani, M. (2021). Structural break in preferences of Iranian urban and rural milk consumers. Agricultural Economics and Development, 29(2), 87-108. 30490/aead.2021.319195.1117 [In Persian] Fleissig, A., R. Alastair, R., H. & Seater, J. J. (2000). GARP, Separability, and the Representative Agent. Macroeconomic Dynamics, 4(3): 324-342. Geoffrey, M., Capps, O. & Clauson, A. (2005). Demand for Non-Alcoholic Beverages: Evidence from the ACNielsen Home Scan Panel. The American Agricultural Economics, Rhode Island, 44, 159-170 Gorman, W. M. (1981). Some Engel Curves. In Essays in the Theory and Measurement of Consumer Behaviour in Honour of Sir Richard Stone, edited by Angus Deaton, pp. 7-29. Cambridge: Cambridge University Press. https://doi.org/10.2307/2232561 Henchion, M. Hayes, M. Mullen, A. M. Fenelon, M. & Tiwari, B. (2017). Future protein supply and demand: Strategies and factors influencing a sustainable equilibrium. Foods, 6(7), 53. https://doi.org/10.3390/foods6070053 Holland, A. (2012). The Arab Spring and World Food Prices. American Security Project, https:// www.jstor.org /stable/resrep05961 Hovhannisyan, V. & Gould, B., W. (2014). Structural change in urban Chinese food preferences. Agricultural Economics (United Kingdom), 45(2), 159-166. Hovhannisyan, V. Kondaridze, M. Bastian, C., H. & Shanoyan, V. (2020). Empirical Evidence of Changing Food Demand and Consumer Preferences in Russi. Journal of Agricultural and Applied Economics, (2020), 52, 480–501. Kimsanova, B. Sanaev, G. & Herzfeld, T. (2023). Dynamics of food demand during political instability: Evidence from Kyrgyzstan. Agricultural Economics, 1–13. https://doi.org/10.1111/agec.12810. Kimsanova, B., Sanaev, G., & Herzfeld, T. (2023). Dynamics of food demand during political instability: Evidence from Kyrgyzstan. Agricultural Economics, 1–13. Kohansal, M. R., & Azam Rahmati, E. (2020). A Survey on Revealed Preferences of Iranian Citizens for Sugar and Lump Sugar. Agricultural Economics and Development, 28(2), 261-277. [In Persian] Leser, C., E., V. (1941). Family budget data and price elasticities of demand, Review of Economic Studies, 9, 40-57. Mas-Collell, A. Whinston, M., D. & Green, J. (1995).Microeconomic theory. Oxford University Press. Mohammadian, F. Noroozi, H. & Kalhoori, S. (2022). Investigation of meat consumption preferences using non-parametric method of revealed preferences. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 53(3), 755-771. 22059/ijaedr.2021.332552.669095. [In Persian] Noroozi, H. (2022). Investigating the Rational Behavior and Testing the Change in Consumer Preferences of Cereals Bundle in Urban Households in Iran. Agricultural Economics Research, 14(1), 59-74. 30495/jae.2022.21811.2038. [In Persian] Ohtani, K. & Katayama, S. (1986). A gradual switching regression model with autocorrelated errors. Econ. Lett. 21(2), 169–72. Okrent A.M., Alston, J. A. (2011). Demand for Food in the United States. Davis, CA: University of California, Davis, Giannini Foundation Monograph 48. Pangarkar, A. & Shukla, P. (2023). Conspicuous and inconspicuous consumption of luxury goods in a digital world: insights, implications, and future research directions. International Journal of Advertising, 42(7), 1226–1238. Rezvani, M. Bostan, Y. Etghaei, M. & fatahi Ardakani, A. (2020). Investigation of Changes in Bread Consumers' Preferences in Urban Areas of Iran Using WARP and SARP Approaches. Journal of Economic Modeling Research, 11 (42), 187-214. 52547/jemr.11.42.187. [In Persian] Ruxton, C (2016). Tea: Hydration and Other Health Benefits, Primary Health Care, 26(8), 34-46. Statistical Centre of Iran. Household, Expenditure and Income. (2022) Stone, J. (1954). Linear Expenditure System and Demand Analysis: an Application to the Pattern of Britsh Demand, the Economic Journal, 45:982-1001. Varian, H. R. (1982). The nonparametric approach to demand analysis. Econometrica, 50 (4): 945–973 Wohlgenant, M., K. (2021). Consumer Demand—Separability and Commodity Aggregation. In Market Interrelationships and Applied Demand Analysis (pp. 21-36). Palgrave Macmillan, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-73144-1_3 Yohannes, M., F. & Matsuda, T. (2016). Weather Effects on Household Demand for Coffee and Tea in Japan, Agribusiness, 32(1), 33-44. Zaidullah, M. and H. & Fatima. (2016). Estimating the structural shifts in the demand for the selected food groups in Pakistan. Sarhad Journal of Agriculture,32(4): 343-353. Chizari, A. Shokoohi, Z. Salami, H, Hosseini, S.S. (2015). Existence of Habits and Empirical Demand Analysis: A Case Study for Urban Households’ Dairy Products Demand in Iran. Agricultural Economics, 9(2), 19-35. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 404 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 224 |