
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 334 |
تعداد مقالات | 3,274 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,073,589 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,879,386 |
برآورد معیارهای انتخاب در ژنوتیپهای عدس (Lens Culinaris) تحت شرایط دیم | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
دوره 4، شماره 2 - شماره پیاپی 6، اسفند 1402، صفحه 243-254 اصل مقاله (414.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/plant.2024.140969.1088 | ||
نویسندگان | ||
پیام پزشکپور* 1؛ سهیلا افکار2 | ||
1استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران | ||
2استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
عدس یکی از مهمترین حبوبات است که با داشتن میزان بالای پروتئین و ویتامین های A و B ، فیبر، پتاسیم و آهن بوده یک غذای ارزان قیمت برای افراد کم درآمد میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تنوع، وراثتپذیری، همبستگی بین عملکرد و اجزاء عملکرد در 14 ژنوتیپ عدس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد شاخه ثانویه در بوته و درجه باردهی بالاترین ضریب تغییرات ژنوتیپی و فنوتیپی نشان دادند اما کمترین ضریب تغییرات ژنوتیپی و فنوتیپی برای تعداد غلاف و تعداد بوته یافت شد. بیشترین وراثتپذیری به ترتیب برای وزن صددانه، تعداد غلاف دوبذری، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، درجه باردهی و ارتفاع بوته برآورد شد. پیشرفت ژنتیکی به همراه وراثتپذیری بالا برای تعداد غلاف دوبذری و عملکرد بیولوژیکی مشاهده گردید. همبستگی فنوتیپی مشخص کرد که بهرهوری از بارش، عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع بوته بالاترین همبستگی مثبت معنیدار با عملکرد دانه داشتند. انجام تجزیه علیت بر اساس رگرسیون گام به گام مشخص کرد که صفت بهرهوری از بارش بیشترین اثر مستقیم روی عملکرد دانه داشت در حالیکه تعداد شاخه ثانویه اثر غیرمستقیم منفی از طریق بهرهوری از بارش بر عملکرد دانه داشت. بدین معنا افزایش تعداد شاخه ثانویه با کاهش بهرهوری بارش باعث کاهش عملکرد دانه میشود. بطورکلی میتوان نتیجه گرفت صفات بهرهوری از بارش و عملکرد بیولوژیکی شاخصهای انتخاب مناسبی برای بهبود عملکرد دانه در گیاه عدس هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنوع ژنتیکی؛ تجزیه علیت؛ عدس؛ وراثتپذیری؛ همبستگی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 120 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 133 |