
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 355 |
تعداد مقالات | 3,429 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,341,327 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,041,538 |
برآورد معیارهای انتخاب در ژنوتیپهای عدس (Lens Culinaris) تحت شرایط دیم | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
دوره 4، شماره 2 - شماره پیاپی 6، اسفند 1402، صفحه 243-254 اصل مقاله (414.54 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/plant.2024.140969.1088 | ||
نویسندگان | ||
پیام پزشکپور* 1؛ سهیلا افکار2 | ||
1استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران | ||
2استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
عدس یکی از مهمترین حبوبات است که با داشتن میزان بالای پروتئین و ویتامین های A و B ، فیبر، پتاسیم و آهن بوده یک غذای ارزان قیمت برای افراد کم درآمد میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تنوع، وراثتپذیری، همبستگی بین عملکرد و اجزاء عملکرد در 14 ژنوتیپ عدس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد شاخه ثانویه در بوته و درجه باردهی بالاترین ضریب تغییرات ژنوتیپی و فنوتیپی نشان دادند اما کمترین ضریب تغییرات ژنوتیپی و فنوتیپی برای تعداد غلاف و تعداد بوته یافت شد. بیشترین وراثتپذیری به ترتیب برای وزن صددانه، تعداد غلاف دوبذری، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، درجه باردهی و ارتفاع بوته برآورد شد. پیشرفت ژنتیکی به همراه وراثتپذیری بالا برای تعداد غلاف دوبذری و عملکرد بیولوژیکی مشاهده گردید. همبستگی فنوتیپی مشخص کرد که بهرهوری از بارش، عملکرد بیولوژیکی و ارتفاع بوته بالاترین همبستگی مثبت معنیدار با عملکرد دانه داشتند. انجام تجزیه علیت بر اساس رگرسیون گام به گام مشخص کرد که صفت بهرهوری از بارش بیشترین اثر مستقیم روی عملکرد دانه داشت در حالیکه تعداد شاخه ثانویه اثر غیرمستقیم منفی از طریق بهرهوری از بارش بر عملکرد دانه داشت. بدین معنا افزایش تعداد شاخه ثانویه با کاهش بهرهوری بارش باعث کاهش عملکرد دانه میشود. بطورکلی میتوان نتیجه گرفت صفات بهرهوری از بارش و عملکرد بیولوژیکی شاخصهای انتخاب مناسبی برای بهبود عملکرد دانه در گیاه عدس هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنوع ژنتیکی؛ تجزیه علیت؛ عدس؛ وراثتپذیری؛ همبستگی | ||
مراجع | ||
Akhshi, N., Nazarian Firouzabadi, F., Cheghamirza, K., & Dorri, H.R. (2015). Coefficient analysis and association between morpho-agronomical characters in common bean (Phaseolus vulgaris L.). Cercetari Agronomice in Moldova, 4 (164), 29-36. Ali, M.A., Nawab, N.N., Abbas, A., Zulkiffal, M., & Sajjad, M. (2009). Evaluation of selection criteria in Cicer arientinum L. using correlation coefficients and path analysis. Australian Journal of Crop Science, 3 (2), 65-70. Asadi Chalesh Tory, S., Hasanzadeh Ghort Tapeh, A., & Fayaz Moghadam, A. (2006). Evaluation of drought tolerance index in lentil land rates of West Azarbayjan. Journal of Agriculture Science and Nature Resource, 13 (2), 80-89. (In Persian) Azizi Chakher Chaman, Sh., Mostafaee, H., Hasanpanah, D., Kazemi Arbat, H., & Yania, M. (2009). Path analysis of yield and yield components in Lentil genotypes in dryland conditions. Journal of Modern Agriculture Science, 5 (17), 45-56. (In Persian) Azizizadeh, Z., TAhmasebi, Z. & Mirzaei, A. (2022). Genetic diversity of yield and yield components in few lentil (Lens culinaris) genotypes using multivariate statistical methods. Iranian Journal of Pulses research, 13 (1): 73-86. (In Persian) Badakhshan, H. (2014). Evaluation of genetic variation of lentil genotypes (Lens culinaris) using morphological traits and Scot molecular markers. M.Sc. thesis. University of Kurdistan, Kurdistan. (In Persian) Bicer, B.T., & Sakar, D. (2004). Genetic variability and heritability for grain yield and other characters in Lentil. Journal of Biological Sciences, 4 (2), 216-218. Dalbeer, Nath, S., Verma, O.P., Kavita. & Kumar, K. (2015). Correlation and path coefficient analysis for yield attributes in Lentil (Lens culinaris L.). International Journal of Science and Research, 4 (8), 158-161. Fakheri, B.A., & Mohammadpour Vashvaei, R. (2016). Genetic variation and factor analysis of morphological and phenological traits for macrosperma and microsperma Lentil lines. Crop Science Research in Arid Regions, 2 (1), 15-29. (In Persian) FAO. Statistics of Food and Agriculture Organization. (2020). https://www.fao. org/statistics/en Fathizadeh, N., Kordnaeech, A.A., & Pezeshkpour, P. (2016). Study of correlation between some traits effective on Lentil (Lens culinaris) yield under dryland conditions of Khorramabad city. In: Abstract Book of the 6th National Congress of Iranian Beans. April 28, 2016. Khorramabad. (In Persian) Ghahghaei, F., Galavi, M., Ramroudi, M., & Bagheri, A.R. (2011). Comparison of yield and yield components of lentil genotypes under low irrigation conditions in Sistan region. Iranian Journal of Field Crops Research, 8 (3), 431-437. (In Persian) Haghnazari, A., Moradi, P., & Kamel, M. (2005). Correlation analysis and evaluation of morphological indices affecting yield in lentils landrace of Zanjan. In: Abstract Book of the 1st Iranian Pulses Symposium. Institute of Plant Sciences. November 20-21, University of Mashhad. (In Persian) Hussain, N., Yaqoob, M., & Rashid, A. (2014). Genetic competition among lentil (Lens culinaris) candidate lines for yield and yield components under rainfed conditions. Journal of Agriculture Research, 52 (1), 53-66. Kakaei, M., & Moosavi, S.S. (2017). Assessing genetic diversity and detection of effective traits on yield of Chickpea lines using multivariate statistical methods. Environmental Sciences, 15 (2), 21-38. (In Persian) Keshavarznia, R., Mohammadi Nargesi, B., & Abasi, A.R. (2013). The study of genetic variation of Bean on morphological traits under normal and stress conditions. Iranian Journal of Field Crop Science, 44 (2), 305-315. (In Persian) Khazaei, H., Caron, C.J.,Fedoruk, M., Diapari, M., Vandenberg, A., Coyne, C.J., McGee, R., & Bett, K.E. (2016). Genetic diversity of cultivated Lentil (Lens culinaris) and its relation to the worlds Agro-ecological zones. Frontiers in Plant Science, 7, 1-7. Lotfi Aghmioni, M., Aghaei, M.J., Vaezi, Sh., & Majidi Heravan, E. (2015). Evaluation of genetic diversity, heritability and genetic progress in kabuli type Chichpea genotypes. Iranian Journal of Pulses Research, 6 (1), 100-107. (In Persian) Majnoun Hosseini, N., & Naghavi, M.R. (2016). Genetic variation for seed yield and biomass in some Lentil genotypes (Lens culinaris). Iranian Journal of Field Crop Science, 48 (3), 665-671. (In Persian) Maurya, K.S., Prakash, S., Kumar, R. & Shekhar, C. (2020). Studies on correlation and path coefficient analysis and its contributing parameters in lentil (lens culinaris) genotypes. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9 (4), 65-68. Naroui Rad, M.R., Aghaei, M.J., Fanaei, H.R., & Mohammad Ghasemi, M. (2007). The study of genetic variation of some morphologic and phonologic characters in lentil germplasms of warm and dry regions. Pajouhesh & Sazandegi, 78, 173-181. (In Persian) Nasri, R., Heidari Moghadam, A., Siadat, A.A., Paknejad, F., & Shoaa, M.S. (2012). Path analysis of traits correlation and supplemental irrigation on yield and yield components of chickpea in Ilam. Journal of Agronomy and Plant Breeding, 8 (2), 161-172. (In Persian) Naveed, M.T., Ali, Q., Ahsan, M., & Hussain, B. (2012). Correlation and path coefficient analysis for various quantitative traits in Chickpea (Cicer arientinum L.). International Journal for Agro Veterinary and Medical Sciences, 6 (2), 96-107. Nouri Goghari, M., Dashti, H., Madah Hosseini, Sh., & Dehghan, E. (2015). Evaluation of genetic diversity of Lentil germplasm using morphological traits in Bardsir. Iranian Journal of Field Crop Science, 45 (4), 541-551. (In Persian) Pawar, M.V., Kamble, M.S., Bhosale, B.R. & Bhopale, SS. (2022). Genetic variability, correlation and path coefficient analysis of yield contributing characters in lentil. The Pharma Innovation Journal, 11 (1), 180-183. Polidoros, A.N.; Avdikos, I.D.; Gleridou, A.; Kostoula, S.D.; Koura, E.; Sakellariou, M.A.; Stavridou, E.; Gerasopoulos, D.; Lagopodi, A.; Mavromatis, A., Mylona, P., Nianiou-Obeidat, I., & Vlachostergios, D. (2022). Lentil Gene Pool for Breeding. In Cash Crops; Priyadarshan, P., Jain, S.M., Eds.; Springer: Cham, Switzerland, pp 407-475. Rahimi, M. H., S. Houshmand., & M. Khodambashi. (2016). Determination of the most important agronomic traits affecting seed yield in lentil (Lens culinaris Medik.) recombinant inbred lines. Iranian Journal of Crop Sciences, 18(2), 161-177. (In Persian) Rahimi, M.H., Houshmand, S., Khadambashi, M., & Ghasemi Siani, N. (2018). Study of genetic diversity and relationships between agronomic traits in lentil. Iranian Journal of Pulses Research, 9 (2), 100-113. (In Persian) Saman, S. M., Mozafari, J., Vaezi, Sh. Abbasi Moghaddam, A., & Mostafaie, H. (2012). Genetic diversity of pod and seed characteristics in Lentil germplasm of Iran. Iranian Journal of Crop Sciences, 14(2), 171-182. (In Persian). Sánchez-Gómez, D., Cervera, M.T., Escolano-Tercero, M.A. Vélez, M.D., de María, N., Díaz, L., Sánchez- Vioque, R., Aranda, I., & Guevara, M.A., (2019). Drought escape can provide high grain yields under early drought in lentils. Theoretical and Experimental Plant Physiology. 31, 273-286. Sharma, V., Singh, V., Singh, V.k., Paswan, S.k., & in Lentil (Lens Culinaris). Progressive Research, 8, 504-509. Singh, B., Malhotra, N., & Gupta, D. (2018). Widening the genetic base of cultivated gene pool following introgression from wild Lens taxa. Plant Breeding, 137: 447–485. Taiery, A., & Mirshekari, B. (2014). Determination of some attributes of Lentil (Lens culinaris) with higher effect on yield via step bystep regression. International Journal of Biosciences, 4 (6), 170-174. Vaezi, S., Cheraghafrooz, R., & Abbasimoghaddam, A. (2013). Evaluation of genetic diversity and relationship among agronomic traits in selected accessions Bean collection. Iranian Journal of Pulses Research, 4 (1), 31-42. (In Persian) Veiskarami, S., Badakhshan, H., & Pezeshkpour, P. (2016). Evaluation of heritability of quantitative traits in Lentil genotypes (Lens Culinaris). In: Abstract Book of 6th National Congress of Iranian Beans. April 28, 2016. Khorramabad. (In Persian) Voisin, A.S., Guéguen, J., Huyghe, C., Jeuffroy, M-H., Magrini, M-B, Meynard J-M., Mougel, C., Pellerin, S., & Pelzer, E., (2014). Legumes for feed, food, biomaterials and bioenergy in Europe: a review. Agronomy for Sustainable Development, 34(2), 361-380. Yantai, G., Hamel, C., Kutcher, H.R., & Poppy, L., (2017). Lentil enhances agroecosystem productivity with increased residual soil water and nitrogen. Renewable Agriculture and Food Systems, 32(4), 319-330. Yazdi Samadi, B., Peighambari, S.A., & Majnoun Hosseini, N. (2004). Evaluation of genetic variation in 90 Lentil (Lens culinaris). Genotypes in Karaj region. Iranian Journal of Agriculture Science, 35 (3), 595-601. (In Persian) Yucel, D.O., Anlarsal, A.E., & Yucel, C. (2006). Genetic variability, correlation and path analysis of yield, and yield components in Chickpea (Cicer arietinum L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 30, 183-188. Zahedi, F., Mohammadi, M., & Karimizadeh, R.A. (2016). Path analysis of study morphphysiological traits, yield and traits related to yield of Lentil genotypes under rain fed condition. Journal of the Plant Production, 39 (2), 71-80. (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 139 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 163 |