
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 367 |
تعداد مقالات | 3,581 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,565,863 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,150,137 |
امکانسنجی توسعه کشت باقلا رقم کم تانن مهتا جهت استفاده در تغذیه دام و طیور در استانهای شمالی ایران | ||
تولید و ژنتیک گیاهی | ||
دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 9، مرداد 1404، صفحه 125-134 اصل مقاله (471.98 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/plant.2025.142787.1139 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه شیخ* 1؛ هرمز اسدی2؛ فرامرز سیدی3؛ رمضان سرپرست4؛ مهران غلامی5؛ محمدتقی فیض بخش1 | ||
1دانشیار، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران | ||
2دانشیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
3مربی، مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیفی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران | ||
4استادیار،مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران | ||
5مرکز تحقیقات و آ موزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران، | ||
چکیده | ||
رقم مهتا اولین رقم کم تانن و قابل برداشت مکانیزه باقلا با هدف استفاده در تغذیه دام و طیور، توسط تیم بهنژادی حبوبات کشور معرفی شد. با توجه به لزوم تولید این رقم باقلا و مقایسه پتانسیل عملکرد و بازدهی آن با رقم شادان، این پژوهش در مناطق عمده تولید باقلا در استانهای شمالی ایران شامل استان گلستان (گرگان و گنبد)، استان مازندران، استان گیلان در سالهای 1400 و 1401 انجام شد. در این پژوهش، رقم باقلای کم تانن مهتا و رقم شادان، هر کدام در مساحت هزار متر مربع کشت شدند. به منظور بررسی اقتصادی از شاخصهای سودآوری شامل هزینه تمام شده هر کیلو محصول، درآمد خالص، نسبت فایده به هزینه، درصد بازده فروش و درصد بازگشت سرمایه در تولید محصول و شاخص بهرهوری فیزیکی استفاده شد. نتایج بررسی شاخصهای اقتصادی نشان داد، در شهرستان گنبد میانگین سود در رقم مهتا نسبت به رقم شادان 5/11 درصد بیشتر بود. ولی در شهرستان گرگان تولید باقلا رقم شادان به صرفهتر بود بهطوری که میانگین سود در رقم شادان 5/12 درصد بیشتر از رقم مهتا برآورد شد. در استان مازندران تولید باقلا رقم کم تانن مهتا نسبت به رقم شادان به صرفهتر بود بهطوری که میانگین سود آن نسبت به رقم شادان 8/51 درصد بیشتر بود. در استان گیلان تولید باقلا رقم شادان نسبت به رقم مهتا به صرفهتر بود بهطوری که میانگین سود در رقم شادان 7/56 درصد بیشتر محاسبه شد. بر اساس نتایج این بررسی تولید رقم مهتا در دو شهرستان گنبد و قائمشهر از لحاظ اقتصادی توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی اقتصادی؛ باقلا؛ جیره طیور؛ عملکرد؛ نرخ بازگشت سرمایه | ||
مراجع | ||
Asadi, H., Ghotbi, V., & Moghaddam, A. (2021a). Economic analysis of planting of annual forage legumes in Alborz province. Journal of Fodder and Animal Feed, 2(2), 27-36. (In Persian) https://doi.org/10.22067/IJPR.V13I2.2101-1000 Asadi, H., Ghotbi, V., Feyzbakhsh, M. T., & Shiekh, F. (2022). Economical comparison of planting of different forage legumes cultivars (Faba bean, Grass pea, Vetch, Green pea) in Golestan province. Iranian Journal of Pulses Research, 13(2), 207-220. (In Persian) https://doi.org/10.22067/IJPR.V13I2.2101-1000 Asadi, H., Mahmoudi, M., & Zare, S. H. (2021b). Determination of profitability and economical productivity of irrigation water in crop production. Journal of Irrigation and Drainage, 15(6), 1404-1411 (In Persian) https://doi.org/20.1001.1.20087942.1400.15.6.14.4 Daneshvarkakhki, M., Dehghanian Ghotbabadi, S., & Serori, A. A. (2006). Investigation the economics of milk production in industrial units: A case study of Astan Quds Razavi Kenbist Institute. Journal of Agricultural Sciences and Industries, 20(1), 214-207 (In Persian) https://doi.org/10.30495/JAE.2021.157821795 Etemadi, F., Hashemi, M., Barker, A.V., Zandvakili, O. R. & Xiaobing, L. (2019). Agronomy, nutritional value, and medicinal application of faba bean (Vicia faba L.). Horticultural Plant Journal, 5, 170-182. https://doi.org/ 10.1016/j.hpj.2019.04.004. Ghotbi, V., sheikh, F., Feizbaksh, M.T., Shahverdi, M., Sarparast, R., Asadi, H., & Moghaddam, A. (2022). The comparison of qualitative and quantitative yield of annual forage legumes in autumn cultivation. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 32(2), 81-95. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.110038 Hemasi, A. H., & Nikomaram, H. (2003). Feasibility assessment of the construction of a pulp and printing paper factory using bagasse as a raw material. Journal of Agricultural Sciences, 9(1), 63-78. (In Persian) https://doi.org/10.1002/9781118719862.ch10. Karkanis, A., Ntatsi, G., Lepse, L., Fernandez, J. A., Vagen, I. M., Rewald, B., Alsiņa, I., Kronberga, A., Balliu, A., Olle, M., Bodner, G., Dubova, L., Rosa, E., & Savvas, D. (2018). Faba Bean cultivation – revealing novel managing practices for more sustainable and competitive european cropping systems Frontiers in Plant Science, 9, 1115. https://doi.org/ 10.3389/fpls.2018.01115 Kazemi Gorgi, M., Ghazanfari, Sh., Yusefi Kelarikolaei, K., Nobari, K., Sharifi, S., & Sheikh, F. (2023). 'Effects of Different Levels of Zero-Tannin Faba Bean on Performance and some Physiological Responses of Broiler Chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 15(3), pp. 445-461. (In Persian) https://doi.org/ 10.22067/ijasr.2023.80135.1115 Mayer Labba, I. C., Frøkiær, H., & Sandberg, A. S. (2021). Nutritional and antinutritional composition of fava bean (Vicia faba L., var. minor) cultivars. Food Research International, 140, 1-11. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.110038 Nalle, C. L., Ravindran, V., & Ravindran, G. (2010). Nutritional value of faba beans (Vicia faba L.) for broilers: Apparent metabolisable energy, ileal amino acid digestibility and production performance. Animal Feed Science and Technology, 156, 104–111. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.01.010 Oluyinka, O., Robin, A., Walker, L., & Houdijk, J. G. (2019). Evaluation of the nutritive value of legume alternatives to soybean meal for broiler chickens. Poultry science, 98, 5778-5788. https://doi.org/10.3382/ps/pez374 Proskina, L., & Sallija, C. (2017). Faba beans and peas in poultry feed: economic assessment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 97, 4391-4398. https://doi.org/10.1002/jsfa.8415 Rahate, K. A., Madhumita, M., & Prabhakar, P. K. (2021). Nutritional composition, anti-nutritional factors, pretreatments-cum-processing impact and food formulation potential of faba bean (Vicia faba L.): A comprehensive review. Lwt, 138: 110796. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110796 Saberi, A. R., Abyar, N. M., & Baseri, N. (2017). Economic study of production of new and forgotten fodder products in Golestan province. Journal of research results in improving crop, 3(1), 1-20 (In Persian). Sheikh. F., Sekhavat, R., & Aghajani, M. A. (2022). Evaluation of resistance to leaf spot diseases and yield characteristics in faba bean genotypes through cluster analysis and Genotype by Trait Biplot. Journal of Crop Breeding, 14(44), 131-14 (In Persian). https://doi.org/10.52547/jcb.14.44.131 Sheikh. F., Yusefi Kelarikolaei, K., & Asadi, H. (2024). Mahta variety, the first low-tannin faba bean variety in the country, replaces part of soybean meal and corn kernels in poultry diets. Agricultural Research, Education and Extension Organization Publication, Iran. 38 pp. Soltani, G. R. (2008). Engineering Economics. Volume 11, Publication of Shiraz University, 328 pp .(In Persian). Yusefi Kelarikolaei, K., & Sheikh, F. (2024). Using the seeds of dual-purpose varieties of beans as a part of the broilers diet. Journal of Fodder and Animal Feed, 2(2), 27-36 (In Persian). https://doi.org/10.1017/S175173111800366X Zhou, R., B. Hyldgaard, X. Yu, E. Rosenqvist, R. M. Ugarte, S. Yu., & Zhao, T. (2018). Phenotyping of faba beans (Vicia faba L.) under cold and heat stresses using chlorophyll fluorescence. Euphytica, 214, 1-13. https://doi.org/10.1007/s10681-018-2154-y | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 94 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 23 |