تعداد نشریات | 30 |
تعداد شمارهها | 292 |
تعداد مقالات | 2,860 |
تعداد مشاهده مقاله | 3,371,696 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 4,426,314 |
برساخت هویت اجتماعی به میانجی الگوهای غذایی: مطالعۀ کیفی مشتریان 15- 65 ساله رستوران ها و کافی شاپ ها در شهر تهران | ||
جامعه شناسی فرهنگ و هنر | ||
دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 19، فروردین 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/scart.2024.140142.1416 | ||
نویسندگان | ||
مریم نیری1؛ منصور وثوقی* 2؛ مصطفی ازکیا3 | ||
1دانشجوی دکتری، جامعه شناسی فرهنگی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. | ||
2استاد، جامعهشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) | ||
3استاد، جامعهشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
تأمل در الگوها و پسندهای غذایی کنشگران بدون در نظر گرفتن پیوند پیچیده ای که امروزه بین فرایندهای برساخت هویت و مصرفی شدن همه چیز شکل گرفته است امکانپذیر نیست. از این زاویه، مطالعۀ ذائقه و سلیقۀ مصرف کننده موضوع پژوهشهای بسیاری در جامعه شناسی بوده است، به ویژه بدین جهت که در جامعۀ معاصر هویت کنشگران، با کم رنگ شدن سنتها، به طرز روزافزونی حول و حوش فرایندهای مصرف شکل می گیرد. مسئلۀ اصلی پژوهش حاضر آن است که هویت اجتماعی افراد چگونه به میانجی انتخابها و پسندها و سلایق غذایی آنان برساخت می شود. برای تأمل نظری در این مسئله، از نظریۀ تمایز بوردیو و نیز از نظریۀ بازاندیشی گیدنز استفاده شده است. روش مورد استفاده از جنس پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. جامعۀ آماری، مشتریان 15-64 سالۀ رستورانها و کافی شاپ های شهر تهران است که 400 نفر از آنان به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که تمایل به الگوهای غذایی لاکچری بیشترین فراوانی را در بین جامعه آماری دارد. هر اندازه که میزان سرمایه ها، به ویژه سرمایۀ اقتصادی، در میان مشتریان بیشتر باشد، این تمایل نیز بیشتر می شود. میل به انتخاب غذای لاکچری همچنین در میان مشتریانی که گرایش به نمایش پرستیژ و اعتبار اجتماعی ـ فرهنگی خود دارند به وفور دیده می شود. این یافته مؤید آن مضمون نظری است که کنشگران در جامعۀ مصرفی تمایل دارند هویت اجتماعی خود را با اتکا به منطق مصرف لاکچری به نمایش بگذارند. در انتخاب الگوی غذایی، مشتریان می کوشند سرمایۀ فرهنگی و سرمایۀ اجتماعی خود را به نوعی سرمایۀ اقتصادی تبدیل کنند. | ||
کلیدواژهها | ||
هویت اجتماعی؛ الگوهای غذایی؛ ذایقه؛ سرمایه؛ تمایز | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 24 |